Voor het huren van een bedrijfspand gelden andere regels dan voor het huren van kantoorruimte of een woning. Het is goed om te weten welke rechten u als huurder hebt. Heeft u net uw huurcontract voor een winkelruimte of een huurverhoging gekregen, bestudeer deze dan goed. Als u het niet eens bent met de huurverhoging, kan u het huurcontract eventueel herzien.
Huurders van bedrijfsruimtes die voor het publiek toegankelijk zijn, zoals een retail- of horecazaak, zijn wettelijk extra beschermd. Deze ondernemers zijn vaak afhankelijk van hun vestigingsplaats. Na het opbouwen van een goede naam in de buurt is verplaatsen naar een geheel andere locatie niet wenselijk. Vandaar dat er voor het huurcontract voor een winkelruimte speciale regelgeving is.
In dit artikel vindt u:
Het huurcontract dat we in dit artikel bespreken betreft huurcontract winkelruimte in de zin van artikel 7:290 van het Burgerlijk Wetboek. Dit zijn bedrijfsruimtes die voor het publiek toegankelijk zijn, waaronder een retail- of horecaonderneming. Dit type bedrijfsruimte of middenstandsbedrijfsruimte wordt daarom vaak 290- of ex290 bedrijfsruimte genoemd. Het verschil tussen een 290-bedrijfsruimte en ‘overige bedrijfsruimtes’ is niet altijd heel duidelijk. Bij een 290-bedrijfsruimte moet het pand voor publiek toegankelijk zijn en wordt een product of dienst direct geleverd. Een kantoorruimte is dus geen 290-bedrijfsruimte.
Huurders van 290-bedrijfsruimtes zijn extra wettelijk beschermd. Een huurcontract winkelruimte gaat u voor twee keer vijf jaar aan. Na de eerste periode van vijf jaar mogen beide partijen een huurprijsherziening aanvragen. Overweegt u een huurprijsherziening? Spijker Retail kan u van een advies voorzien. Bedrijfsruimtes kennen geen jaarlijkse huurverhoging zoals bij de huur van woonruimtes. Dat is bij bedrijfsruimtes een contractueel recht in plaats van een wettelijk recht. Een periodieke indexering zoals een jaarlijkse huurverhoging mag alleen als dit in het huurcontract staat.
Als huurder van een winkelruimte heeft u recht om elke vijf jaar of na afloop van de eerste huurperiode huurprijsherziening toe te passen. De huurprijs uit uw huurcontract winkelruimte wordt vergeleken met de gemiddelde huurprijs van gelijkwaardige panden in uw regio op basis van de huurprijsontwikkeling in de afgelopen 5 jaar. Wilt u huurprijsherziening uit laten voeren? Huurprijsherziening is een vak apart. Gelukkig kan Spijker Retail u hierbij helpen. We zijn al meer dan 12 jaar specialist in huurprijsherziening. We hebben veel ervaring in het onafhankelijk adviseren en begeleiden van huurprijsherziening.
Met de rekenhulp kunt u de aanpassing van de huurprijzen van bedrijfsruimten volgens de consumentenprijsindex van het CBS berekenen. De jaarlijkse toegestane indexering kunt u middels artikel 4.5 en 18.1 van uw huurcontract winkelruimte makkelijk vaststellen. Bepaal eenvoudig de nieuwe huurprijs. Bereken vervolgens met de rekentool de jaarlijkse toegestane huurverhoging. U kunt het berekenen van de huurprijs ook overdragen aan Spijker Retail.
Wilt u meer informatie over uw rechten als huurder van een bedrijfspand? Neem contact op met Spijker Retail. We bekijken samen het huurcontract voor een winkelruimte. Spijker Retail is gespecialiseerd in winkelvastgoed en houdt zich momenteel bezig met huurprijsherziening, aan-en verhuur van winkelvastgoed en aan-en verkoop van winkelvastgoed.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer